Dynamics of the parameters of efficiency and normative monetary evaluation of Ukrainian arablelands - Смага, Іван Степанович; Беспалько, Руслан; Казімір, Іван; Романко, Р.М. (SCIENCE AND EDUCATION A NEW DIMENSION Natural, Mathematical and Technical science, 2016)
Наведено динаміку показників продуктивності та ефективності використання орних земель по Україні за результатами виробництва зернових і зернобобових культур (без кукурудзи) у сільськогосподарських підприємствах за період 1996-2014 рр. Визначено рентний дохід (диференціальний та загальний), що створювався при вирощуванні зернових і зернобобових культур впродовж досліджуваного періоду з використанням реальних показників урожайності та виробничих затрат за алгоритмом чинної методики нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення. Проаналізовано можливості дотримання методології оцінки орних земель на основі теорії земельної ренти в сучасних економічних умовах господарювання.
Ефективність вирощування зернових культур в Україні та нормативна грошова оцінка орних земель
Keywords: грошова оцінка земель; диференціальний рентний дохід; продуктивність земель; ефективність використання земель; урожайність; дохідність; окупність затрат