ВИКОРИСТАННЯ ГІС ПРИ ДОСЛІДЖЕННІ ГОРИЗОНТАЛЬНИХ ЗМІЩЕНЬ РУСЛА РІЧКИ СІРЕТ - Мельник, Антон; Ячнюк, Марина (My University, 2022)
: Для проведеного дослідження оцифровано русло річки Сірет по космічним знімкам 2016 року, що дало змогу встановити коефіцієнт звивистості, який становить 1,52. Завдяки векторизації водного об’єкту по топографічній карті 1987 року масштабу 1:50 000 визначено, що коефіцієнт звивистості збільшився до 1,57. Здійснено прив’язку військово-топографічної карти Австро-Угорської імперії на територію західної частини України 1889 року та розраховано коефіцієнт звивистості по оцифрованому руслу річки що дорівнює 1,75. Також проведено оцифрування растрового зображення з утворенням векторизованих шарів по карті 1957 року масштабу 1:25 000 і визначено показник коефіцієнта звивистості, що складає 1,7. Під час дослідження використано Австрійську військову топографічну карту Галичини та Буковини 1861-1864 рр. на території сучасної західної України, по якій розраховано коефіцієнт звивистості на рівні 1,9, що є найбільшими значеннями за весь період спостережень. Загальний оверлейний аналіз показав, що за весь час спостережень відбувалось спрямлення русла, що призвело до зменшення процесів меандрування по всій довжині водного об’єкту. Виділено ділянки з найбільш вираженим меандруванням і території з найбільшими змінами горизонтальних зміщень русла: поблизу сіл - Нова Жадова, Черепківці, Камянка, Клинівка, м. Сторожинець
економічної географії та екологічного менеджменту
Keywords: русло річки; ГІС; мандрування