“Особливості виникнення емоційних порушень у підлітковому віці” - Скрипник, Світлана ВІкторівна (My University, 2023)
Підлітковий вік характеризується як перехідний, складний, важкий, критичний, що позначається на емоційній сфері дитини. На відміну від попереднього періоду розвитку, емоційні стани у підлітковому віці характеризуються легкістю виникнення і швидкоплинністю, емоційною мінливістю, частою зміною настрою, нестриманістю, існує загроза виникнення психологічного стресу, аффективних станів тощо. Емоційні підйоми і падіння настрою  природня й важлива складова дорослішання. Українсько-російська війна і значні соціокультурні та політичні зміни, які відбуваються у нашій країні останнім часом, впливають на виникнення порушень в емоційній сфері дітей різного віку. Підлітковий вік не є винятком. Тому в центрі уваги сучасних психологів знаходяться діти саме цього вікового періоду. У загальному розумінні сутність емоційних станів пов’язана з поняттям емоцій особистості, що віддзеркалює її положення у соціальному оточенні. Стани можуть бути як зовнішні, так і внутрішні. Останні зосереджуються у свідомості у певний період часу на основі відчуття благополуччя (або поганого самопочуття) як на рівні організму у цілому, так і окремих його елементів 4. Зовнішня оцінка стану емоцій демонструється у висловлюваннях і визначається за певними ознаками. Пристосування до середовища або соціальної ситуації регулюється станом людини, який і визначає її реакцію на події. Вивчення механізмів виникнення емоційних станів у людини є актуальною проблемо для дослідників минулого і сучасності (В. Вілюнас, О. Прохоров, Л. Куліков, М. Левітов, А. Мауер, О. Чебикін та ін.). Є. Ільїн вважає, що психічні утворення не тільки спостерігаються у процесі життєдіяльності, але й визначають спрямованість поведінки людини. Підлітковий вік – це період психологічних та фізіологічних змін, які впливають на весь хід життя дитини. Емоційна сфера найбільш чутлива до них. Вчені Л. Виготський, І. Дубровіна, О. Захарова,І Кон, Г. Крайг, С. Максименко та ін. вказують на її нестійкій та динамічний характер, що впливає на виникнення: гніву, тривожності, подекуди депресивних ознак, невротизму, яскраво вираженої агресії. Також особливістю емоційності у підлітків є збагачений діапазон глибоких переживань. Якісна її структура характеризується наступними проявами: спокій, радість, страх, сум, байдужість 5. У поєднанні з недоліком виховання, неблагонадійними стосунками з іншими людьми та фізіологічними якостями ці особливості можуть перетворитися в емоційні розлади. Вони являють собою групу психічних розладів, які проявляються надмірною експресією природні емоції людини або порушення їх динаміки (нестійкість або скутість) [4]. Формування і розвиток особистості сучасного підлітка характеризується такими особливостями, як: висока соціальна напруженість і невизначеність; зміна структури власного «Я»; не чітка ідентичність підлітка [7]. Перераховані фактори висвітлюють соціальне середовище розвитку підлітка, яке значною мірою впливає на функціонування його емоційної сфери, а також стає причиною формування емоційних розладів. Підлітковий вік – це період, коли провідною діяльністю є інтимно-особистісний характер спілкування. На думку вчених, ефективна реалізація всіх компонентів спілкування (комунікації, взаємодії, сприйняття) значною мірою найменше базується на емоційних станах людини, які дозволяють усвідомлювати, адекватно виражати свої емоції та сприймати їх у партнера по спілкуванню, включати цю інформацію в загальний контекст міжособистісної взаємодії (Д.Ю. Бутилін, І.А. Буровіхіна, В.І. Крилов, О.В. Остапова) [5]. У підлітковому віці фізично, емоційно та психологічно переживаються драматичні зміни. Оскільки вони не є лінійними та розвиваються в різні періоди протягом підлітковості, це створює особливо підвищену вразливість особи, через прагнення віднайти вищі рівні новизни, без можливості оцінити або усвідомити вплив власних рішень та осмислити ризики власних дій.  Підлітковий вік  це час, коли думки, почуття та дії коливаються між крайнощами, і людина стає більш емоційно мінливою, через цілеспрямоване вивчення себе. Це може призвести до психологічної нестабільності та підвищеної зосередженості на собі. Протягом цього часу однолітки та друзі замінюють близьких родичів та емоційний центр життя підлітка зосереджується на проведені більше часу за межами спілкування з дорослими 4. Це свідчить про підвищеної загрози виникнення ризикованої поведінки, включаючи тютюнопаління, вживання алкоголю та інших форм девіантної поведінки.  Необхідно зазначити, що умови життя сучасних підлітків пов’язане з комп’ютеризацією призводить до збільшення кількості віртуальних контактів, що призводить до не вміння проявляти емпатію, усвідомлювати власні почуття, керувати емоційною складовою спілкування. До того ж такі прояви залишаються вкрай нерозвиненими і призводять до виникнення у підлітків специфічних емоційних розладів [3]. Іноді постійне відчуття пригнічення або спустошеності може бути ознакою емоційної нестабільності. Підлітки можуть відчувати себе виснаженими протягом тривалого часу. Якщо дитина виглядає сумною, млявою або, навпаки, дратівливою, це може бути ознакою серйозних проблем пов’язаних з її психічним здоров’ям.  Актуальність теми дослідження обґрунтовано протиріччям впливу набору несприятливих соціальних факторів на емоційну сферу сучасних підлітків і, як наслідок, зростання емоційних розладів. Саме такий аргумент став причиною вибору теми нашої дипломної роботи: «Психологічні особливості виникнення емоційних порушень у підлітковому віці». Об'єкт дослідження: емоційна сфера особистості підлітка. Предмет дослідження: емоційні порушення у підлітків. Мета дослідження: виявити емоційні порушення та особливості їх прояву у сучасних підлітків.
Keywords: підлітковий вік; емоційна сфера особистості; емоційна пдітримка підлітка; емоційні порушення; емоційні стани