Цифрові моделі управління фінансовими потоками на підприємстві - Kyfyak, Viktoria; Олійник, Олег; Журавель, Антон (Ефективна економіка., 2024)
Стаття присвячена аналізу та впровадженню сучасних цифрових технологій для оптимізації фінансового управління на підприємствах різного масштабу. У статті наголошується на необхідності гармонійної інтеграції цифрових інструментів у загальну систему управління підприємством, а також на важливості навчання та розвитку навичок персоналу для ефективного використання цих технологій та оптимізації фінансових потоків. Застосування цифрових моделей сприяє не тільки підвищенню фінансової ефективності, але й забезпечує підприємствам стратегічну перевагу в умовах високої конкуренції. Мета статті – розглянути цифрові моделі управління фінансовими потоками з використанням програмного забезпечення для здійснення аналітичних та управлінських завдань. Результати аналізу продемонстрували огляд типових цифрових моделей управління фінансовими потоками. Дослідження підкреслює важливість адаптації цих моделей до специфіки різних видів бізнесу, від стартапів до великих корпорацій. Моделі, такі як прогнозування грошових потоків, є незамінними для стартапів, дозволяючи їм антиципувати майбутні доходи та витрати, тим самим сприяючи стабільному зростанню та зменшенню фінансових ризиків. Бюджетування та контроль витрат стають ключовими для малих та середніх підприємств (МСБ), допомагаючи їм підтримувати фінансову дисципліну та оптимізувати використання ресурсів. Великі корпорації виграють від консолідованого управління фінансами, що дозволяє їм інтегрувати дані з різних підрозділів та регіонів для цілісного бачення фінансового стану. Для e-commerce та інших сфер бізнесу, що характеризуються високою змінністю грошових потоків, динамічне управління ліквідністю стає фундаментом забезпечення фінансової стабільності. Тоді як виробничі підприємства в значній мірі покладаються на моделювання витрат на виробництво, щоб ефективно керувати виробничими процесами та знижувати витрати. Практичне значення дослідження полягає у наданні підприємствам методологічного підґрунтя та практичних рекомендацій щодо впровадження та використання цифрових моделей управління фінансами.
DIGITAL MODELS OF FINANCIAL FLOWS MANAGEMENT AT THE ENTERPRISE
The article is devoted to the analysis and implementation of modern digital technologies to optimize financial management at enterprises of various sizes. The article emphasizes the need for harmonious integration of digital tools into the overall enterprise management system, as well as the importance of training and development of staff skills for the effective use of these technologies. The use of digital models contributes not only to improving financial efficiency, but also provides enterprises with a strategic advantage in a highly competitive environment. The purpose of the article is to consider digital models of financial flows management using software for analytical and managerial tasks. The results of the analysis demonstrate an overview of typical digital models of financial flows management. The study emphasizes the importance of adapting these models to the specifics of different types of businesses, from startups to large corporations. Models such as cash flow forecasting are indispensable for startups, allowing them to anticipate future revenues and expenses, thereby contributing to stable growth and reducing financial risks. Budgeting and cost control are becoming key for small and medium-sized enterprises (SMEs), helping them maintain financial discipline and optimize the use of resources. Large corporations benefit from consolidated financial management, which allows them to integrate data from different departments and regions for a holistic view of their financial health. For e-commerce and other businesses characterized by high variability of cash flows, dynamic liquidity management becomes the foundation of financial stability. While manufacturing enterprises rely heavily on production cost modeling to effectively manage production processes and reduce costs. The practical significance of the study is to provide enterprises with a methodological basis and practical recommendations for the implementation and use of digital financial management models.The development of such models should be the result of the synergy of scientific and methodical approaches. Ключові слова: фінансові потоки, цифрові моделі управління, цифрові продукти, втоматизація бізнесу. Keywords: financial flows, digital management models, digital products, business automation.
Keywords: Ключові слова: фінансові потоки, цифрові моделі управління, цифрові продукти, автоматизація бізнесу.