Окремі показники якості меду з пасік у межах Лісостепової зони України - Мовчан, Тетяна Ігорівна (My University, 2022)
Дипломна робота присвячена аналізу вмісту гідроксиметилфурфуролу (ГМФ), pH та вільної кислотності у поліфлорному меді збору 2021 р. із пасік Чернівецької та Сумської областей. Досліджено, що за вмістом ГМФ, усі дослідні зразки меду відповідали вимогам державних та міжнародних стандартів якості (не більше 40 мг/кг), окрім одного зразку меду із Сумської області, який не входив ні до вищого, ні до першого ґатунку ДСТУ. Встановлено, що за національним стандартом зразки меду вищого ґатунку найбільше переважали у Чернівецькій області (62,5 %), тоді як у Сумській області однакова кількість вищого та першого ґатунку (по 47,4 %). Виявлено, що водневий показник у зразках меду Чернівецької та Сумської областей відповідав природному рівню. За вільною кислотністю − всі зразки досліджених областей відповідали вищому ґатунку якості за ДСТУ та європейським стандартам.
Keywords: якість меду; фальсифікація меду; гідроксиметилфурфурол; вільна кислотність