Правове регулювання оподаткування цифрових компаній у Великобританії - Vdovichen, Vitalii (Держава та регіони, 2021)
Стаття присвячена дослідженню правового регулювання оподаткування цифрових ком паній у Великобританії. Вказано, що ознакою сучасного етапу розвитку суспільства є зна чна цифровізація економіки внаслідок застосування результатів еволюції інформаційних технологій. Наслідком такого розвитку сучасних інформаційних технологій є модернізація наявних податкових систем та поява необхідності вироблення нових підходів до оподат кування цифрової економіки, зокрема, великих транснаціональних цифрових компаній. Вка зано, що поширення цифрових компаній спричинило численні політичні дискусії про правове регулювання оподаткування їх доходів та місце їх оподаткування. Проблемою є можливість таких суб’єктів цифрової підприємницької діяльності бути платниками податків за місцем виробництва своїх товарів і послуг, а не їх реалізації. Тобто цифрові компанії створили своє рідну «надтериторію», недоступну для національних податкових органів. Деякі європейські юрисдикції, серед яких Великобританія, запровадили спеціальні податки на цифрові послуги (DST), що націлені саме на оподаткування великих цифрових компаній. Податки на цифрові послуги (DST) - це податки на валовий прибуток з податковою базою, яка включає доходи, отримані від певного набору цифрових товарів або послуг, або на основі кількості цифро вих користувачів у країні. Ставка податку становить 2 відсотки з доходів від соціальних мереж, пошукових систем в мережі Інтернет та онлайн-ринків (маркетплейсів). Платни ками є транснаціональні компанії, доходи яких становлять 500 мільйонів фунтів стерлінгів у всьому світі та 25 мільйонів фунтів стерлінгів у Великобританії. При цьому, вважається, що оподатковувані цифрові послуги надаються на території Великобританії, якщо вони надаються для користувача, для якого розумно припустити, що він перебуває у Сполуче ному Королівстві. Тобто використовується широкий підхід до визначення місцезнаходження користувача. Податок викликає широкі дискусії у світі, проте є одним із шляхів належного оподаткування суб’єктів підприємництва, діяльність яких базується на використанні результатів розвитку інформаційних технологій.
Keywords: оподаткування; цифрова економіка; цифрові компанії; податок на цифрові послуги