Інноваційні засади управління персоналом на підприємстві - Олійник, Олег Борисович (Чернівецький національний університет ім. Юрія Федьковича, 2023)
У роботі досліджуються інноваційні підходи в управлінні персоналом на прикладі приватного підприємства «Грандем». Розглядається економічна сутність та значення інновацій в управлінні персоналом, механізми впровадження інноваційних засад управління персоналом, а також інноваційні технології управління персоналом. Проводиться дослідження системи управління персоналом на ПП «Грандем», аналізується модель управління персоналом підприємства та механізм впровадження інноваційних інструментів управління персоналом. Вивчається зарубіжний досвід впровадження інноваційних технологій в управлінні персоналом та пропонуються стратегічні інструменти імплементації інноваційних засад управління персоналом на підприємстві.
Innovative principles of personnel management at the enterprise
The work explores innovative approaches in HR-management on the example of the private enterprise "Grandem". The economic essence and significance of innovations in HR-management, the mechanisms of implementation of innovative principles of HR management, as well as innovative technologies of HR management are considered. A study of the HR management system at PE "Grandem" is conducted, the HR management model of the enterprise and the mechanism of implementation of innovative HR management tools are analyzed. The foreign experience of implementing innovative technologies in HR management is studied and strategic tools for the implementation of innovative principles of HR management at the enterprise are proposed.
Keywords: інноваційні засади управління персоналом; інноваційні технології в управлінні персоналом; HRM; персонал-технології; innovative principles of HR management; innovative technologies in HR management; personnel technologies