АНАЛІЗ ІМЕННИКОВИХ І ДІЄСЛІВНИХ СУФІКСІВ У ДАВНЬОАНГЛІЙСЬКІЙ ПОЕМІ BEOWULF - Суродейкіна, Тетяна Валеріївна; Соловйова, Ольга Валентинівна (Видавництво «Молодий вчений», 2021)
Стаття присвячена дослідженню суфіксів іменників та дієслів у давньоанглійській поемі Beowulf. Проведено процедуру їхньої інвентаризації в давньоанглійській мові, а також отримано їхні кількісні показники у досліджуваному матеріалі. У результаті виявлено, що суфікси іменників давньоанглійській мові були досить чисельними та слугували для утворення іменників різних класів і семантичних груп. Проаналізувавши текст давньоанглійської поеми Beowulf, ми виявили в ньому 335 іменників у 578 слововживаннях, утворених за допомогою суфіксації. З 23 суфіксів іменників, виділених на основі досліджень Д. Кастовського, Р. Квірка та Ч. Рена, у творі використовуються наступні 15: -bora, -dom, -el/ol, -els, -en/on, -end, -ere, -ful, -ig, -ing, -nes, -ræden, -scipe, -ð, -ung. Найпродуктивнішими іменниковими суфіксами виявилися -ð, -en/on та –end, решта суфіксів зустрічаються дуже рідко. Також виявлено 15 дієслів у 26 слововживаннях, утворених за допомогою суфіксації. З 3 інвентаризованих давньоанглійських. суфіксів дієслів у творі використовуються -s- та -etta. Левову частку дієслівних суфіксів виражено суфіксом –s, третина суфіксів представлена суфіксом –etta.
Keywords: давньоанглійська мова іменникові дериваційні суфікси, дієслівні дериваційні суфікси, інвентаризація, словотворча модель, поема Beowulf