Динаміка деревного покриву на соціо-екологічному градієнті Чернівецької області - Zhuk, Alina; Мишілюк, Ірина (My University, 2023)
Мета. Проаналізувати відмінності у 20-річній динаміці деревного покриву трьох дослідних полігонів, які відповідають колишнім адміністративним районам і розташовані вздовж ландшафтного соціо-екологічного градієнту на території Чернівецької області. Методи. Системний аналіз, статистичний аналіз, використано геоінформаційну базу даних сервісу Global Forest Watch. Результати. На території Чернівецької області виділено три полігони, які відповідають екстремумам соціоекологічного градієнту та проміжній (перехідній) зоні. Проаналізовано динаміку деревного покриву на досліджуваних полігонах (Традиційний, Проміжний і Інтенсивний), що відрізняються за природними умовами, лісистістю і породним складом, а також різним ступенем залежності місцевих громад від екосистемних послуг, які надають ліси. Гірський Традиційний полігон характеризується переважанням лісозаготівлі над агровиробництвом; Інтенсивний рівнинний полігон – високим ступенем сільськогосподарського освоєння земель, розвиненим АПК і рентабельними фермерськими господарствами. Проміжний полігон поєднує як ландшафтні комплекси, так і господарські риси Традиційного та Інтенсивного полігонів. Встановлено, що втрати деревного покриву за період з 2000 р. по 2021 р. склали 18 % для Традиційного полігону, 17 % – для Проміжного і 7,7 % – для Інтенсивного. Площа лісовідновлення за 20 років склала на Традиційному полігоні склала 1400 га при втраті деревного покриву у 11500 га; на Проміжному – 1250 га при втраті деревного покриву у 10800 га; на Інтенсивному – 1100 га при втраті деревного покриву у 1510 га. Висновки. Отримані результати свідчать про необхідність перегляду локальних систем управління лісокористуванням із урахуванням просторових особливостей соціально-екологічних систем, які склалися на аналізованому градієнті.
Keywords: соціо-екологічний градієнт; геоінформаційна система; динаміка деревного покриву; космічні знімки; екосистемні послуги лісів