КРИТЕРІЙ РОЗУМНОСТІ В АДМІНІСТРАТИВНОМУ ПРАВІ: АНАЛІЗ РІШЕННЯ ВЕРХОВНОГО СУДУ ІЗРАЇЛЮ ЩОДО ОСКАРЖЕННЯ ПОПРАВКИ № 3 ДО «ОСНОВНОГО ЗАКОНУ: СУДОВА ВЛАДА» («ПОПРАВКА ПРО РОЗУМНІСТЬ») - Krainii, Pavlo (My University, 2025)
Одним із надбань європейської правової думки стало закріплення та вивчення принципу верховенства права. Попри свою багатогранність та складність він є ключовим елементом навколо якого сформовано повоєнний західний світовий порядок. Разом з цим є одна країна яка завдячує своїй незалежності саме перемозі коаліції західних держав над нацизмом. Мова йде про Державу Ізраїль. Формування її правової системи, системи стримувань та противаг відбувалось із врахуванням надбань постулатів британського загального права, завдяки якому вдалось сформувати систему органів публічної влади. Забезпечення конституційного процесу прийняття Конституції триває до сьогоднішнього дня: ізраїльська система джерел права не має єдиної писаної конституції. Є що діє кілька Основних законів які, за проєктом Установчих зборів, мали б утворити єдину писану Конституцію. Однак цей процес не завершився і не зрозуміло коли його буде завершено. В цьому аспекту поза увагою дослідників вітчизняного публічного права залишається досвід ізраїльської держави особливо в контексті функціонування органів публічної влади, здійснення судового контролю як невіддільна складова верховенства права.
Keywords: принципи адміністративного права; верхрвенство права; принцип розумності; Основний закон: судова влада; приватна особа; Держава Ізраїль