Кримінально-виконавча характеристика особистості професійного злочинця, який відбуває покарання в місцях позбавлення волі - Toma, Mariana (Підприємництво, господарство і право., 2020)
У статті на основі аналізу наукових поглядів розкрито кримінально-виконавчу характеристику професійних злочинців, які засуджені до позбавлення волі та відбувають покарання в місцях позбавлення волі. Виховання засудженого злочинця-професіонала, як і будь-якого іншого засудженого, – це передусім моральне виховання особистості. У процесі суспільно корисної праці формуються основні моральні якості особистості: працьовитість, сумлінне ставлення до праці, потреба вести чесний спосіб життя, турбота про збереження суспільного надбання і поваги до особистої власності, колективізм, товариська взаємодопомога, розуміння цінності особистості та поваги до неї, дисциплінованість та самодисципліна. Це пояснюється тим, що контингент засуджених, як зазначає українська вчена М.Ю. Валуйська, має низку специфічних рис і властивостей. Наприклад, значна кількість цих осіб характеризуються педагогічною та соціальною занедбаністю. Тому перед персоналом виправних установ постає досить складне завдання – заповнити або компенсувати прогалини у формуванні особистості таких осіб, працювати з ними в багатьох напрямах – загальноосвітньому, професійно-технічному, фізкультурно-оздоровчому, правовому, долати їхній правовий нігілізм та надавати необхідну психологічну допомогу. Їх виправлення може стати лише результатом духовного зростання, зміни глибинних настанов про можливість та / або необхідність учинення кримінального правопорушення на законослухняні переконання, повагу до прав і свобод інших осіб. Виправлення професійних злочинців через їх виховання та перевиховання не повинно ґрунтуватись на принципах «ламання волі» цих засуджених, що лежало в основі радянської пенітенціарної системи. Так, натепер немає сумнівів у тому, що для того, щоби таке суворе кримінальне покарання, як позбавлення волі, мало виховний вплив на свідомість злочинця-професіонала, жодним чином не варто «ламати волю» засудженого. Необхідно сприяти саме зміні її спрямованості.
Keywords: професійні злочинці, виправлення, ресоціалізація, кримінально-виконавча характеристика, в’язнична субкультура, релігія, освіта, законослухняний