ОЦІНКА СТРУКТУРИ ТА ТЕНДЕНЦІЇ ЗАЙНЯТОСТІ НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ В УМОВАХ ТРАНСФОРМАЦІЙНИХ ЗМІН - Підгірна, Валентина Никифорівна; Данілова, Ольга; Костащук, Володимир (My University, 2022)
У статті визначено суть та проведено оцінку показників ринку праці за період 2011-2021 роки. Проаналізовано динаміку безробіття в Україні та визначено її вплив на економічне становище нашої країни. Розраховано кількісні параметри трудового потенціалу України, а також розглянуто структуру зайнятості населення за видами економічної діяльності. Встановлено, що скорочення трудового потенціалу є наслідком вивільнення працівників з суспільного сектору економіки, через брак робочих місць, невдоволення оплатою праці, пандемію світового масштабу, військові дії. Практично, ці та інші фактори зумовлюють міграційні процеси в Україні. Тому, на основі проведеного аналізу, для збереження трудового потенціалу країни, необхідно на державному рівні розробити програму стимулювання зайнятості населення в Україні. В якій пріоритетна роль з координації зусиль відводиться регіональним центрам зайнятості.
ASSESSMENT OF THE STRUCTURE AND TRENDS OF EMPLOYMENT OF THE POPULATION OF UKRAINE IN THE CONDITIONS OF TRANSFORMATIONAL CHANGES
Keywords: зайнятість; безробіття; економічно активне населення; ринок праці; туристичний ринок; Центри зайнятості населення