Нотаріальні послуги як спосіб захисту прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб - Никифорак, Володимир Михайлович (м. Одеса, 2023)
Стаття присвячена дослідженню нотаріальних послуг як спосіб особливого позасудового способу захисту прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб. Досліджено процес реформування нотаріату в Україні як інституту превентивного правосуддя, спрямованого на захист учасників цивільних правовідносин. Доведено, що при визначенні нотаріату як інституту превентивного правосуддя, його не можна ототожнювати з органом влади, який покликаний здійснювати судові функції. Натомість до функцій нотаріату входить сприяння правосуддю у досягненні його завдань шляхом попередження виникнення судових спорів. Ефективність нотаріального захисту від потенційних порушень прав учасників правовідносин обумовлюється наданням нотаріальним документам безспірного характеру, адже саме нотаріально посвідчені правочини (договори) безумовно гарантують набувачам їх права, а також можливість реалізації та захисту цих прав. Встановлено, що затребуваність нотаріальних послуг є досить високою, адже далеко не завжди правосуддя доступне в силу різних чинників: завантаженість судів, тривалість судових процедур, високі розміри судових витрат, гонорарів по оплаті юридичної допомоги адвокатів тощо. В статті обґрунтовується, що як інститут громадянського суспільства та як складова правової системи держави, нотаріат здійснює лише йому властиві функції, серед яких найбільш істотними наступні: забезпечення безспірного характеру документів, оскільки в разі виникнення між особами спору в суді на підставі нотаріально посвідчених правочинів (договорів) полегшується процес доведення власних прав та законних інтересів; гарантування чіткої та повної відповідності посвідчених правочинів вимогам чинного законодавства, оскільки нотаріус повинен перевірити наявність усього складу юридичних фактів, необхідних для укладення правочину, у тому числі встановити обсяг правоздатності та дієздатності сторін, належність їм суб’єктивних прав відповідно до правовстановлюючих документів; надання правової допомоги особам, що звернулися за вчиненням нотаріальних дій (так звана консалтингова функція нотаріату). Як висновок в статті стверджується, що нотаріус є «природним захисником» прав фізичних та юридичних осіб, оскільки надає незалежну і неупереджену правничу допомогу на основі рівності, законності і справедливості, попереджаючи виникнення правових конфліктів у сфері цивільного обороту. Отже функціональне призначення нотаріальної діяльності – це захист прав та законних інтересів шляхом фіксації й посвідчення їх безспірності, надання суб’єктивним правам публічної сили та офіційного визнання від імені держави.
Keywords: нотаріальні послуги, превентивне правосуддя, нотаріальний захист, безспірність нотаріального документа