Формування ініціативності та підприємливості молодших школярів на уроках дизайну і технологій - Юрійчук, Юлія Вікторівна (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2024)
У кваліфікаційній роботі розглянуто теоретичні основи формування ініціативності та підприємливості у дітей початкового шкільного віку. Зокрема, проведено ретроспективний аналіз проблеми розвитку цих якостей у науковій літературі, розкрито сутність понять «ініціативність» та «підприємливість», як ключових компетентностей; обґрунтовано особливості формування цих якостей саме у молодших школярів та розглянуто можливості уроків дизайну і технологій для розвитку цих компетентностей; проведено дослідження рівнів сформованості ініціативності та підприємливості в молодших школярів та визначено організаційно-педагогічні умови, що сприяють їхньому розвитку.
Keywords: ініціативність; молодші школярі; підприємливість; колективна творча діяльність; активні методи навчання; мотивація; дизайн і технології