Проблема «дитина і війна» у творчості Євгена Гуцала та її історико-літературний контекст - Чемес, Леся Віталіївна (My University, 2024)
У роботі осмислено проблему співвідношення дитини й війни у творчості Є. Гуцала в її історико-літературному контексті – контексті шістдесятництва. Задля цього, зокрема, проаналізовано біографічний матеріал та фактори, що вплинули на формування світосприйняття письменника й визначили особливості його життєво-творчого досвіду. Оповідання зі збірок «Пролетіли коні» та «Співуча колиска з верболозу», повісті «Біль і гнів», «Пісні вогню і попелу» продемонстрували індивідуальний, глибоко психологічний ретроспективний підхід Є. Гуцала до показу життя дитини в умовах війни. Неймовірні страждання зробили дитячі душі ще більш чутливими, але й загартували їх. Така творчість разом із творчістю інших представників когорти шістдесятників набула антивоєнного пафосу і стала формою застереження для людства.
Keywords: Євген Гуцало; шістдесятники; дитина і війна; особистість дитини; образи-характери дітей; психологізм; травматичні обставини