Педагогічні аспекти формування ціннісного ставлення до здоров’я у студентської молоді засобами фізичної культури - Дмитрієва, В; Королянчук, А; Kozhokar, M (Видавничий дім «Гельветика", 2024)
У статті досліджуються теоретичні та практичні аспекти формування у студентської молоді ціннісного ставлення до здоров’я через фізичну культуру. Акцентується увага на проблемах, пов’язаних з недостатньою відповідністю навчальних програм вищих навчальних закладів потребам та інтересам сучасних студентів. У роботі обґрунтовано важливість інтеграції здорового способу життя в студентському середовищі, підкреслюючи, що цей період є ключовим для формування здорових звичок та осмислення їхньої важливості для майбутнього. Також розглянуто взаємозв’язок між фізичним та психологічним здоров’ям, наголошуючи на впливі фізичних навантажень на зниження рівня стресу, покращення емоційного стану та збільшення стійкості до стресових ситуацій. Відзначено важливість правильного харчування, зокрема збалансованого раціону, і ролі фізичних вправ у підтримці здоров’я студентів. Стаття акцентує увагу на важливості інтеграції таких дисциплін, як фізичне виховання, в університетську програму, з метою зацікавлення студентів і зміщення пріоритетів з використання гаджетів на активний спосіб життя. Оскільки студентська молодь є стратегічним ресурсом для розвитку країни, формування здорового способу життя серед них має довготривалі соціальні та економічні наслідки. У роботі підкреслюється важливість державної політики у сфері фізичної культури та активного способу життя, а також необхідність адаптації навчальних програм до змінюваних пріоритетів студентської аудиторії. Наприкінці статті наведено рекомендації щодо вдосконалення підходів до навчання фізичної культури в університетах, зокрема, шляхом надання студентам достатньої теоретичної та практичної підготовки для подальшого самостійного заняття фізичними вправами і підтримки здорового способу життя. Стаття може бути корисною для педагогів, організаторів фізичного виховання та студентів, які прагнуть інтегрувати здоровий спосіб життя в повсякденну практику.
Keywords: фізичні навантаження; правильне харчування; стрес; навчальний план; пріоритети та інтереси; здоровий спосіб життя