ПАРАДИГМА ЛЮДИНОЦЕНТРИЗМУ В АДМІНІСТРАТИВНОМУ ПРАВІ ІЗРАЇЛЮ: СИНЕРГІЯ КОНТИНЕНТАЛЬНОГО ТА АНГЛО-САКСОНСЬКОГО ПІДХОДІВ - Krainii, Pavlo (My University, 2026)
Дослідження передумов формування права як соціального конструкта завжди проходить в атмосфері жвавих дискусій. З огляду на сучасні тенденції накопичення великих масивів інформації та появи інструментів які дозволяють досить швидко їх опрацьовувати, для науковця не має істотних перешкод дослідити особливості права різних країн, знайти схожі та відмінні риси тощо. Ізраїльська правова традиція, з одного боку, має кілька тисячоліть своєї історії. З іншого – саме у XX столітті на мапі світу з’явилась незалежна Держава Ізраїль яка впродовж наступних кількох десятиліть змогла досягнути вражаючих результатів у різних сферах. Її батьки-засновники не мали жодних сумнівів в успішній реалізації цього амбітного проєкту. Попри відчайдушний супротив інших країн Близького Сходу який, як правило, призводив до військових конфліктів що завершувались перемогою єврейської держави. Такий результат став можливим завдяки визнанню державою важливості кожної людини яка проживає на території держави. Забезпечення мінімального рівня захисту їх прав та реалізації свобод стало важливим фактором успіху ізраїльської держави. Проте, однієї військової організованості, патріотизму та винахідливості недостатньо для того щоб бути однією із розвинутіших країн не тільки свого регіону, але й світу. Формування національної правової системи є однією з важливих передумов існування Ізраїлю в умовах постійних збройних конфліктів. У нашому дослідженні ми зупинимось на висвітленні окремих аспектів рецепції, а в подальшому – інтеграції людиноцентризму в адміністративне право ізраїльської держави за допомогою якої діяльність органів публічної влади, їх взаємодія з індивідом та судовий контроль утворюють унікальну систему яка забезпечує функціонування єврейського суспільства. Досвід, що його отримали правники які працювали в Підмандатній Палестині, емігранти зі Сполучених Штатів Америки та Східної Європи, вплинув на формування правової системи яка досить швидко допомогла вибудувати не лише систему органів публічної влади, але й забезпечила відповідний рівень публічного врядування, надання публічних послуг, забезпечення діяльності органів публічної влади, належного рівня судового захисту. Використання кращого досвіду американської, британської та німецької правових традицій закріпило за судовою системою вирішальну роль у здійсненні контролю за діяльністю органів публічної влади у відносинах з приватною особою. У цьому аспекті, використання ізраїльського досвіду з розвитку та вдосконалення адміністративного права може бути корисним для використання українським законодавцем через існуючу необхідність забезпечувати додержання прав людини, налагоджувати діяльність публічної влади та судових органів в період тривалої російсько-української війни. Встановлено, що поряд із впливом загального права, розвиток людиноцентризму в адміністративному праві Ізраїлю здійснювався під впливом німецької правової традиції яку, в тій чи іншій формі, використовували у своїй діяльності юристи що здобули освіту на початку XX століття у провідних правничих вишах Німеччини.
Keywords: людиноцентризм; адміністративне право; органи публічної влади; Декларація незалежності Держави Ізраїль; Основні закони; Верховний суд Ізраїлю