Пенітенціарна пробація як механізм попередження вчинення повторних кримінальних правопорушень. - Yushchyk, Olena (Науковий вісник Ужгородського національного університету., 2021)
В статті досліджено пенітенціарну пробацію, як механізм попередження вчинення повторних криміналь- них правопорушень. Автор приділив увагу аналізу міжнародного та національного законодавства, що закрі- плює поняття пенітенціарної пробації та порядок її здійснення щодо осіб, як засуджені до обмеження волі та позбавлення волі. Прийняття Закону України «Про пробацію» та створення служби пробації в Україні слугувало запровадженню одного із різновидів пробації – пенітенціарної, як однієї із вимог міжнародних організацій. Зокрема, виконання Рекомендацій CM\Rec (2010) Комітету Міністрів державам-членам про Правила Ради Європи про пробацію стосувалось забезпечення мети пробації шляхом попередження і скоро- чення злочинності. Для досягнення поставленої мети, а саме скорочення вчинення повторних кримінальних правопорушень необхідно встановити позитивні взаємовідносини з правопорушником та надати соціальну допомогу, шляхом повернення його в суспільне життя.
Keywords: пенітенціарна пробація