РЕАЛІЗАЦІЯ АДМІНІСТРАТИВНОГО ОСКАРЖЕННЯ У СВІТЛІ НОВОГО ЗАКОНУ УКРАЇНИ «ПРО АДМІНІСТРАТИВНУ ПРОЦЕДУРУ» - Krainii, Pavlo (My University, 2024)
Вітчизняне публічне право сьогодні знаходиться на новому етапі свого розвитку. Особливості реалізації та захисту прав та інтересів особи безпосередньо залежать від усвідомлення того яка модель відносин між такою особою та державою діє. Стаття 3 Конституції України чітко визначає що саме людина знаходиться у центрі діяльності усього механізму держави. Відповідні суб’єктивні права якими володіє особа не завжди можуть бути реалізовані нею самостійно. Як правило саме органи публічної влади, їх посадові особи забезпечують відповідний рівень реалізації та захисту таких прав для кожної особи індивідуально в межах тих нормативних вимог що передбачені європейським та національним законодавством. Адміністративна процедура є важливим інститутом адміністративного права. Її запровадження стало певним водорозділом між тим як особа могла реалізувати своє право шляхом видання адміністративного акту без можливості брати активну участь у такій процедурі на рівні з органом що його видає та тим як сучасне адміністративно-процедурне законодавство визначило на сьогоднішній день широкий спектр матеріальних та процесуальних важелів для прийняття адміністративного акту з врахуванням позитивної зарубіжної практики.
Keywords: адміністративне оскарження; адміністративна процедура; людиноцентризм