Емоційний інтелект як чинник соціально-психологічної адаптації особистості - Кожокар, Михайло Дмитрович (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2025)
Мета роботи — проаналізувати теоретичні відомості для розуміння взаємозв'язку емоційного інтелекту та соціально-психологічної адаптації. також здійснити емпіричне дослідження для виявлення зв'язку емоційного інтелекту з адаптаційним ресурсом особистості. Застосовувались методики: А.О. Реана «Мотивація успішності та страх невдачі»; Н, Холла «Діагностування емоційного інтелекту»; К. Роджерса і Р. Даймонд «Дослідження соціально-психологічної адаптації»; К. Ріфф «Психологічне благополуччя», тест Ч, Спілбергера і Ю. Ханіна «Шкала реактивності та особистісної тривожності». Зроблено висновок, що рівень розвитку емоційного інтелекту пов’язаний із соціально-психологічною адаптацією особистості; цей висновок підтверджує гіпотезу нашої роботи щодо важливої ролі емоційного інтелекту в соціально-психологічній адаптації особистості.
Keywords: адаптація; благополуччя; тривожність; мотивація; емоційний інтелект