Конститутивний характер установчих договорів ЄС як інституалізація цінності прав людини - Vdovichen, Vitalii (Чернівці : Технодрук, 2024)
Установчі договори, на базі яких засновано Європейський Союз – мають конститутивний характер і виступають основним інструментом правового регулювання суспільних відносин, що виникають у міжнародній спільноті; установчі договори стали підґрунтям процесу західноєвропейської інтеграції; закріплюють інституційну базу функціонування Європейського Союзу та встановлюють основні стандарти прав людини та правила співпраці між країнами-членами. А норми-цінності, які закріплені в установчих договорах, аж ніяк не є декларативними положеннями, адже Європейський Союз виступає гарантом дотримання своїх цінностей усіма державами-членами. Саме установчі договори ЄС в якості юридичної категорії вводять таке поняття як «Цінності Союзу», котрі базуються на повазі до людської гідності, свободі, демократії, рівності, дотримання прав людини. Установчі договори (Договір про Європейський Союз та Договір про функціонування Європейського Союзу) і Хартія є основними джерелами права ЄС в області прав людини, створюючи таким чином конститутивну основу їхнього визнання та закріплення. Саме ці акти пов’язані з міжнародно-правовою природою європейського інтеграційного процесу в ракурсі захисту громадян ЄС від свавілля зі сторони будь-яких інституцій.