. Функціонування запозичень з латинської мови в сучасному англомовному медичному дискурсі - Никифорук, Тетяна Мирославівна (Чернівецький національний університет ім. Ю.Федьковича, 2024)
У кваліфікаційній роботі вперше з’ясовано особливості функціонування запозичень з латинської мови в сучасному англомовному медичному дискурсі на основі відібраних лексико-термінологічних одиниць. Для цього проаналізовано наукову літературу, пов’язану з дослідженням особливостей функціонування латинських запозичень в сучасному англомовному медичному дискурсі. Вивчено погляди вчених щодо понять термін, фахова мова, фахова мова медицини. Визначено роль запозичень з латинської мови в сучасному англомовному медичному дискурсі в аспекті семантичного та структурно-етимологічного спрямування. Матеріалом дослідження слугували лексико-термінологічні одиниці, відібрані з англо-українського медичного словника «Essential Terminology in Medicine and Stomatology» Лапи Г.М, Войткевич Н.І. та англомовних статей українсько-румунського журналу «Актуальні питання суспільних наук та історії медицини», що вирізняються ознаками запозичень з латинської мови в сучасному англомовному медичному дискурсі в тематичному та структурно-етимологічному аспекті. Методи дослідження зумовлені метою й завданнями праці, а також специфікою досліджуваного матеріалу. Методами дослідження є загальні методи спостереження, аналізу і синтезу, лінгвістичний описовий метод, структурний аналіз латинських запозичень у англійській мові. Метод статистичних підрахунків. Використання методологічних прийомів класифікації та порівняння дасть можливість дослідити наявні в мові закономірності. Проаналізовано 396 лексико-термінологічних одиниць, відібраних з англо-українського медичного словника «Essential Terminology in Medicine and Stomatology» Лапи Г.М, Войткевич Н.І. та 215 одиниць з англомовних статей українсько-румунського журналу «Актуальні питання суспільних наук та історії медицини», що вирізняються ознаками запозичень з латинської мови в сучасному англомовному медичному дискурсі в аспекті семантичного та структурно-етимологічного спрямування. Розглянуто та схарактеризовано у першому розділі «Латинські запозичення в англійській мові» розглядаються латинські запозичення в англійській мові, зокрема періоди та сфера функціонування, поняття фахової мови у лінгвістиці, визначається поняття «термін», вимоги до терміна. У другому розділі «Функціонування термінів латинського походження у фаховій мові медичної сфери» досліджуємо функціонування термінів латинського походження у фаховій мові медичної сфери. Зокрема більш детально подається визначення фахової мови та фахової мови медицини, проведено тематичний розподіл термінів медичної галузі на основі вибірки. У третьому розділі «Етимологічний та структурний аналіз» зроблено структурно-етимологічний аналіз медичних термінів. Класифіковано медичні терміни вибірки на терміни змішаного походження та власне латинського походження. Здійснено структурний аналіз та класифікацію термінів медичної галузі за структурними особливостями. Описано питання етапів розвитку та формування англійської мови та фахової мови медицини, вивчено низку теоретичних понять, зроблено та досліджено тематичний розподіл медичної термінології англійської мови, запозиченої з латинської мови. Ми дійшли висновку, що в усвідомленні закономірностей, явищ та фактів іноземних мов ключову та фундаментальну роль відіграла латинська мова. У контексті історичного розвитку та умов існування латинська мова впливала на всі мовні рівні іноземних мов: фонетика, граматика, лексика, словотворення. Англійська мова також чи не найбільше увібрала лексичних одиниць латинської мови. Впродовж тривалого розвитку та формування англійської мови її словниковий склад ввесь час поповнювався запозиченнями з латинської мови. Внаслідок цих процесів половину лексичного складу англійської мови становлять латинізми. Отож, латинська мова справді відіграла визначну роль у розвитку та формуванні лексики англійської мови. Всі зазначені вище періоди в мові знайшли своє відображення і в медичній термінології, розвиток якої тісно пов’язаний із медичними відкриттями та висвітлює процеси наукового пізнання в суспільстві. У процесі тематичного розподілу найбільшу кількість становлять терміни анатомо-гістологічного спрямування та реабілітації. Менше термінів виокремлено з фармації, психології та стоматології. Однак підчас розподілу виникла проблема щодо уналежнення того чи іншого терміна до певної галузі, отож, наприклад, назви термінів опорно-рухової системи можна зарахувати і до термінів фізичної та медичної реабілітації. З’ясувавши поняття етимології та структурної класифікації медичних термінів ми проаналізували терміни медичної галузі і у відсотковому співвідношенні побачили, що медична термінологія анатомо-гістологічного спрямування здебільшого формувалася на основі лат. запозичень, що становить 90 % і 53% запозичень у англійській медичній термінології, натомість клінічна увібрала здебільшого елементи грецького походження. Грецькі суфікси і префікси часто у поєднанні з латинськими словами доповнюють значення англійських медичних термінів. Терміни утворені шляхом комбінації латинських і грецьких терміноелементів в англійській мові становлять 10% і 53%. Більшість медичних термінів запозичених з латинської мови створені префіксальним способом, менше суфіксальним, словоскладання і словосполучення. Однак іноді чітку межу між латинськими і грецькими елементами важко провести, бо римляни свого часу також багато перейняли з грецької мови у латинську. Перспективи подальших досліджень полягають у тому, щоб і надалі проводити вивчення англійського лексичного складу та проведенні паралелей з латинською мовою – колискою та джерелом збагачення словникового складу багатьох мов. Отримані результати наукового дослідження можуть стати основою для порівнянь з результатами спорідненої тематики на більш широкому ареалі лінгвістичних спостережень. Практична частина, яка висвітлена у додатках до основних досліджень, стане суттєвим доповненням словникового складу фахівців фармацевтичної, стоматологічної, медико-психологічної, реабілітаційної галузей медицини.
Keywords: термін, фахова мова, фахова мова медицини, запозичення, функціонування, галузі медицини, етимологія, структура, семантика