ВПЛИВ ЗМІН У ПРАВИЛАХ ЗМАГАНЬ НА ТАКТИКУ ВИБОРУ ВАГОВОЇ КАТЕГОРІЇ В БОРОТЬБІ - Задорожна, Ольга; Kozhokar, Maryna; Первухіна, Світлана; Головачук, Валентина (Видавничий дім «Гельветика», 2024)
У статті представлено види й особливості тактики вибору вагової категорії в жіночій, вільній і греко-римській боротьбі. У сучасній науковій літературі тактика участі спортсменів у системі змагань висвітлена фрагментарно. Більше того, так-тика вибору вагової категорії практично не репрезентована. Ми проаналізували динаміку виступів і результатів 72 провідних борців світу, які завоювали золоті, срібні та бронзові медалі на Іграх XXXI Олімпіади 2016 р. в Ріо-де-Жанейро в різних вагових категоріях (по чотири спортсмени в кожній). Загалом ми порівняли результати 24 борчинь, 24 борців вільного та 24 борців греко-римського стилів. Виявлено вісім варіантів тактики, які атлети використовували протягом чотирьох сезонів олім-пійського циклу 2013–2016 років. Деякі види передбачали виступи в одній олімпійській ваговій категорії, інші були пов’язані з участю в турнірах у двох і навіть трьох вагових категоріях протягом одного сезону. У всіх випадках борці використовували одну вагову категорію (переважно олімпійську) як основну, а одна-дві категорії були додатковими. Установлено, що вибір пев-ної вагової категорії залежав від специфіки системи олімпійського відбору-2016, перспектив здобуття місця за олімпійською квотою в Міжнародних кваліфікаційних турнірах і результатів, продемонстрованих на офіційних міжнародних змаганнях у різних вагових категоріях. Також виявлено, що у 2013 та 2016 роках найбільш затребуваною була тактика, яка передба-чала виступи в одній основній олімпійській ваговій категорії (її використовували 70,83% борців). У 2014 та 2015 роках деякі спортсмени (1,39–11,11%) виступали в основній ваговій категорії та використовували одну-дві з них як додаткові. Найбільшу кількість видів тактики використовували представники жіночої й вільної боротьби, оскільки верхні межі вагових категорій зазнали більших змін, ніж у греко-римській боротьбі.
Keywords: Олімпійські ігри; тактика; елітні спортсмени; змагання; результат