Психологічні умови розвитку дітей в умовах війни - Мостова Т.Д., Кучеровська Н.О., Доскач С.С. (Наукові перспективи: журнал, 2022)
У статті обґрунтовано необхідність та виняткову роль створення оптимальних психологічних умов розвитку дітей під час воєнних дій на території України. Зокрема, зазначено, що в тривалому стресовому стані, спричиненому виникненням небезпеки, дитина позбавляється нормальних умов для розвитку і виховання. Окреслено види допомоги, що надається працівниками освітніх закладів з метою нормалізації психологічного стану та для створення умов розвитку дітей. Наголошено, що педагоги повинні мати бажання та вміти надавати комплексні освітні, інформаційні та консультаційні послуги сім’ям, які виховують дітей дошкільного та шкільного віку. Вивчено поняття та складові процесу розвитку дитини. Наголошено на ролі підтримки дорослих як опори у протидії стресу.
В результаті проведеного аналізу як важливе завдання освітньої системи та органів державних структур в умовах війни виокремлено об’єднання зусиль органів місцевої влади, навчальних закладів та громадськості з метою створення необхідних умов для розвитку, виховання, психологічної підтримки дітей, щоб сприяти їх повноцінній соціалізації та створенню безпечного освітнього середовища.
Keywords: розвиток дитини, психологічні умови розвитку, розвиток в умовах війни, стійкість, психологічна підтримка, безпечне освітнє середовище