ІМІТАЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ ЯК МАНІПУЛЯТИВНА ТЕХНОЛОГІЯ СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНОГО ВПЛИВУ - Чаплак, Ян (Чернівці: Чернівец. нац. ун-т, 2022)
На сучасному етапі становлення наукової психології особлива увага науковців на найбільш значимому рівні приділяється саме соціальній імітаційній діяльності як маніпулятивній технології соціально-психологічного впливу. Тобто дослідження сьогодення щодо вивчення проблематики саме імітаційної діяльності в соціумі досить актуальні. Можна спостерігати дуже широкий спектр так званого «ланцюгового» (послідовного) проєктування тих чи інших соціальних імітаційних конструктів, створення в масовій свідомості різноманітної гами симулятивних штучних образів, що, в свою чергу, широко представлені майже в усіх соціальних сферах діяльності людини та суспільства в цілому. До прикладу, маніпулятивні імітаційні процеси можна спостерігати в культурі, економіці, політиці, системах медицини, науки й освіти тощо. Саме така масштабність розгалу¬женості імітаційних процесів маніпулятивного характеру вказує на те, що імітація в соціальних сферах життєдіяльності являє собою досить своєрідний феномен соціально-психологічного впливу, що має місце сьогодні у будь-якій реально існуючій системі суспільних відносин.