Соціально - психологічні детермінанти міжособистісних конфліктів підліткового віку - Цуркан, Катерина Василівна (My University, 2025)
У кваліфікаційній роботі проаналізовано характеристики підліткового віку, його особливості та можливі форми прояву. Розглянуто питання міжособистісних конфліктів та виникнення явища булінгу в підлітковому віці. Під час емпіричного дослідження використовувався комплекс методик для встановлення міжособистісних зв'язків у групі, визначення рівня конфліктності, емоційного інтелекту та самооцінки. Був виявлений вплив емоційного інтелекту та показник запальності особистості. Зроблено висновок про те, що для респондентів з вищим рівнем емоційного інтелекту притаманний менший прояв запальності. Також, було розроблено програму для підлітків щодо профілактики булінгу.
Keywords: підлітковий вік; самотність; міжособистісні конфлікти; самооцінка; емоційний інтелект; булінг