Ім’я в науці. Професор Іван Чередниченко : монографічно-довідкове видання - Kulbabska, Olena; Shatilova, Nataliia; Maksymuk, Oksana (Чернівец. нац. ун-т ім. Ю. Федьковича, 2024)
Монографічно-довідкове видання продовжує серію «Історіографія мовознавчої науки в Чернівецькому університеті», що її розпочато 2019 року. Презентована книга – гідний пошанівок визначного наукового доробку, громадської праці та особистих якостей засновника синтаксичної наукової школи на Буковині, доктора філологічних наук, професора Івана Чередниченка (2023 року минуло 125 років від його народження). У першому розділі окреслено біографічні віхи та наукові пріоритети знаного в лінгвістичному світі філолога, наведено повний список його праць. До другого розділу увійшли наукові розвідки І. Г. Чередниченка, які об’єднано в рубрики «Синтаксис української мови», «Українська лінгвостилістика», «Українська діалектологія» та «Лінгводидактичні аспекти вивчення української мови в ЗЗСО» (прикметно, що більшість із систематизованих мовознавчих студій, що їх надруковано в періодичних виданнях і збірниках наукових праць, уже стали раритетами). Третій розділ репрезентує два блоки рецензій: по-перше, автором яких є проф. Чередниченко І. Г., а по-друге, рецензії інших філологів-сучасників на його одноосібні наукові й навчально-методичні праці. У Додатках до монографії подано наукові матеріали, що визначають оригінальність авторських концепцій і значущість мовознавчої спадщини І. Г. Чередниченка загалом, а також запропоновано завдання для систематизації знань студентів, які опановують освітні компоненти мовознавчого та лінгводидактичного характеру. Для науковців, викладачів, аспірантів і студентів філологічних спеціальностей закладів вищої освіти, усіх, кого цікавлять проблеми українського мовознавства, лінгводидактики та лінгвоперсонології.
A name in science. Professor Ivan Cherednychenko: monographic and reference edition
Keywords: Чернівецький університет; наукова синтаксична школа; кафедра української мови; Іван Чередниченко; синтаксис; лінгвостилістика; діалектологія; лінгводидактика