Північні волості Молдавії (Буковина) в контексті посилення османської експансії в Центрально-Східній Європі у першій третині XVІ ст. та польсько-молдавська війна 1530-1532 рр. - Балух, Олексій Васильович (Часопис української історії / За ред. А.П. Коцура., 2022)
Стаття присвячена розгляду військово-політичної ситуації на північномолдавських землях (Буковині) у першій третині XVI ст. під час посилення османської експансії в Центрально-Східній Європі та польсько-молдавської війни 1530 – 1532 рр. Під час господарювання у Молдавії Богдана ІІІ стан польсько-молдавських відносин залишався вкрай напруженим через кровопролитну боротьбу за Покуття, що негативно позначилося на воєнно-політичному становищі прикордонних земель, зокрема теренів Чернівецької та Хотинської волостей. Проте недовге правління господаря Стефана IV Молодого було найпродуктивнішим і відносно найспокійнішим у розвитку польсько-молдавських відносин. Його діяльність забезпечувала як економічну, так і демографічну стабільність по всій країні, в тому числі і на буковинських землях. Зокрема, на північному прикордонні Молдавії в цей час не спостерігалося жодних конфліктів, оскільки молдавський господар не висував претензій на Покуття, щоб не загостювати і так складне зовнішньополітичне становище країни у зв’язку із посиленням експансії з боку Османської імперії. Турецький султан постійно збільшував розмір данини, змушував брати участь у своїх походах молдавські війська, вів інтриги проти молдавських господарів. У період правління Петру IV Рареша знову загострюються польсько-молдавські відносини, зокрема, останній почав вимагати від Польщі повернення території Покуття, що вилилося у чергову польсько-молдавську війну 1530 – 1532 рр. Територія Буковини зазнала тоді чималих спустошень, були спалені міста Чернівці та Хотин, а населення краю відчуло на собі силу польського гніву. У цій війні Молдавія назавжди втратила Покуття, а становище у державі було вкрай напруженим, оскільки султан Сулейман І прагнув скинути з господарського престолу Петру Рареша.
NORTHERN VOLOSTES OF MOLDAVIA (BUKOVYNA) IN THE CONTEXT OF INCREASING OTTOMAN EXPANSION IN CENTRAL AND EASTERN EUROPE IN THE FIRST THIRD OF THE XVI CENTURY AND THE POLISH-MOLDAVIAN WAR OF 1530 – 1532.
Keywords: Буковина, Покуття, Богдан ІІІ, Стефан IV, Петру IV Рареш, Молдавія, Польща, Османська імперія