Динаміка задоволеності життям здобувачів вищої освіти в часи війни - Щотка, Оксана Петрівна; Андрєєва, Ярослава Федорівна (Організаційна психологія. Економічна психологія, 2024)
Вступ. Актуальною задачею в сфері ментального здоров’я є аналіз динаміки змін складових цього феномену, а також розробка і впровадження в практику моделей організаційної культури, спроможної надавати особистості підтримуваний вплив в складних ситуаціях життєдіяльності Мета: емпірично дослідити динаміку задоволеності життям здобувачів вищої освіти в часи війни та встановити її кореляти. Методи. Для проведення емпіричного дослідження було обрано порівняльну та кореляційну стратегії дослідження. Застосовано психодіагностичні методи: Шкала задоволеності життям (SWLS), Шкала посттравматичного зростання (PTGI), Госпітальна шкала тривоги і депресії (HADS). Порівняння кількісних даних здійснювалось у відсотковому відношенні, для встановлення взаємозв’язку було використано метод Пірсона. Результати дослідження. Динаміка задоволеності життям здобувачів вищої освіти відбиває нелінійний процес адаптації особистості до життя в умовах війни. Значна доля здобувачів освіти під час війни оцінює своє життя як неблагополучне і потребує збагачення ресурсів. Встановлено статистичну пов’язаність задоволеності життям здобувачів вищої освіти з відчуттям підтриманості в освітньому просторі, психоемоційною стабільністю та здатністю особистості до духовного росту. Висновки. Отримані результати дозволяють формувати більш чутливі до контексту війни стратегії психологічної підтримки адаптаційних ресурсів здобувачів вищої освіти.
Keywords: ментальне здоров’я, психологічне благополуччя, задоволеність життям, посттравматичне зростання, психоемоційна стабільність, соціальна організаційна підтримка