Психологічні особливості копінг-стратегій жінок у вирішенні сімейних конфліктів - Зубрицька, Олена Ігорівна (My University, 2022)
Нова інформаційна ера привнесла в наше життя широкий спектр не знаних досі можливостей, і разом із тим стрімкі глобальні зміни принесли людству нові виклики, що пов’язані з прямо пропорційною залежністю інтенсивності інформатизації та урбанізації зі зростанням кількості «гіподинамічних» захворювань, а також постійними стресами міського жителя, на якого зрушилися лавина під назвою «надзвичайна інтенсивність» і «швидкість» життя. Пролонговані стреси різної етимології можуть стати причиною дисгармонійного розвитку особистості, виникнення чи загострення внутрішніх конфліктів, погіршення здоров’я та працездатності людини, а також формування деструктивних міжособистісних стосунків. Велика роль у запобіганні таким наслідкам, профілактиці чи ліквідації таких наслідків покладена саме на ефективне застосування копінгу. Уміле і правильне використання копінг-стратегій визначає подальший гармонійний розвиток особистості, сприяє її саморегуляції й конструктивній міжособистісній взаємодії. Теоретичні та прикладні дослідження зарубіжних психологів свідчать про те, що копінг є не окремим, незалежним явищем, а є невід’ємною частиною складного, динамічного процесу особистості, соціального оточення та взаємин. У цьому контексті дослідження сімейного стресу та копінгу в сім’ї є одним із перспективних напрямів дослідження, так як дає можливість отримати відповіді на складні запитання, що назріли в нашому суспільстві: як впливають фактори ризику чи несприятливі події на вразливість до стресу окремої людини та сім’ї загалом; які внутрішні та зовнішні механізми захищають сім’ю від стресу; чому одні сім’ї проходять через важкі випробування й залишаються при цьому щасливими, тоді як інші не можуть справитися й з найменшими труднощами.