Емоційний інтелект в контексті інших особистісних особливостей - Чуйко, Галина; Чаплак, Ян; Гайсонюк, Наталія (https://psytir.org.ua/index.php/technology_intellect_develop, 2026)
Стаття присвячена аналізу розуміння поняття емоційного інтелекту в психології та емпіричному дослідженню зв’язків емоційного інтелекту з особистісними особливостями: емпатією (емоційною), рефлексією (когнітивною) та здатністю до самоконтролю та самоуправління (вольовою). Зазначається, що всупереч тому, що феномен емоційного інтелекту, на переконання окремих науковців, досі не володіє легітимністю у психологічній науці, його дослідження активно продовжуються, їх кількість постійно зростає, а його науковці переконані, що емоційний інтелект варто тренувати. Констатується, що трактування поняття емоційного інтелекту різними вченими, як і його структури, досі мало відрізняються, нагадуючи класичне його визначення Дж. Майєром, П. Саловеєм. У дослідженні використовувалися такі методики: для діагностики емоційного інтелекту (Н. Шутте та Н. Холла), шкала самоконтролю та самоуправління П. Мезо, методики оцінки рефлексивності особистості В.В. Пономарьової, А.В. Карпова та діагностики рівня емпатичних здібностей В.В. Бойко. Статистична обробка результатів здійснювалася за допомогою Spearmen rs та оne-way ANOVA. Зроблено висновок, що емоційний інтелект можна розуміти, як інтелект, що опікується емоціями людини та емоційно забарвленою інформацією, зосереджуючись на сприйнятті, розумінні, використанні та регулюванні емоцій людини та опирається у цьому на її вольові якості. Кореляційний аналіз за результатами дослідження виявив позитивний зв’язок емоційного інтелекту з вольовими характеристиками особистості, негативний – з рефлексією та її формами та неоднозначний зв’язок складових емпатії з показником і компонентами емоційного інтелекту (при позитивному зв’язку її загального показника з емоційним інтелектом). Застосування оne-way ANOVA підтвердило можливість впливу емпатії, рефлексії, здатності до самоконтролю і самоуправління та емоційного інтелекту на інші досліджувані показники.
Keywords: емоційний інтелект, емпатія, рефлексія, самоконтроль і самоуправління, самомоніторинг, самопосилення