Пилипець В.Ю. Жанри та стилістичні особливості образотворчого мистецтва Давнього Риму на рубежі ер (за матеріалами археологічних досліджень міста Помпеї) - Пилипець, Валерія Юріївна (Чернівці, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2025)
У дослідженні розглядається фресковий живопис, мозаїки та скульптури як ключові елементи, що відображають культурний, соціальний та політичний контексти римського суспільства. Перший розділ роботи аналізує фресковий живопис Помпеїв у контексті побуту та ідеології римської епохи. Особлива увага приділяється історії відкриття та сюжетному наповненню фресок, які виступають важливим джерелом для реконструкції повсякденного життя, релігійних уявлень та художніх традицій Стародавнього Риму. Другий розділ, присвячений мозаїкам, розглядає їхнє значення як засобу візуальної комунікації та прикладного мистецтва, яке відображає суспільні вподобання і технологічні досягнення римлян. Третій розділ фокусується на скульптурах, аналізуючи їхню роль у формуванні історичної пам’яті, культових практик та політичної пропаганди. Магістерська робота підкреслює важливість археологічних знахідок із Помпеїв як історичного джерела, що дозволяє не лише глибше зрозуміти культурну спадщину Риму, але й осмислити механізми трансформації античної спадщини в наступні епохи.
Pylypets V.Y. Genres and stylistic features of ancient Roman visual art at the turn of the era (based on archaeological research in Pompeii)
Keywords: Помпеї; мистецтво; живопис; Стародавній Рим; скульптура; мозаїка; жанр