Доктрина прецеденту в конституційній юрисдикційній практиці - Щербанюк, Оксана Володимирівна (Сучасні конституційні доктрини: проблеми формування та застосування в юрисдикційній практиці. Збірка тез наукових доповідей і повідомлень Міжна- родної наукової конференції, 2021)
Прецеденти в конституційних судах є особливим явищем в порівнянні з прецедентами в судах взагалі. Конституційні суди з’явилися саме в тих країнах, де не визнавалося прецедентне право і багато в чому внаслідок його відсутності. Основний предмет діяльності конституційних судів — перевірка відповідності законів конституції — з’явився більш ніж за століття до створення першого конституційного суду, але міг успішно функціонувати тільки в тих країнах, де діяв принцип прецеденту.