Застосування каротиногенних дріжджів Rhodotorula minuta як кормового субстрату для Daphnia magna - Гах, Валерія Володимирівна (My University, 2024)
Бакалаврська робота присвячена оцінці можливості застосування каротиногенних дріжджів Rhodotorula minuta як кормового субстрату для Daphnia magna. Показано, що застосування Rhodotorula minuta як кормового субстрату призводить до накопичення каротиноїдів в організмі Daphnia magna. Вміст загальних каротиноїдів дафній збільшується на 54% у порівнянні з контролем при насиченні родоторулами в кількості 0,06 г/л культурального середовища. Вміст загальних каротиноїдів Daphnia magna статистично не відрізняється при застосуванні Rhodotorula minuta в кількості 0,06 г/л та 0,25 г/л. Виживаність дафній при застосуванні Rhodotorula minuta залишається стабільно високою при всіх досліджуваних концентраціях родоторул. При вмісті каротиногенних дріжджів 0,06 г/л загальна виживаність дафній склала 92,6%, 0,25 г/л - 91,06%. Відмінності в динаміці кількості дафній протягом експерименту у порівнянні з контролем зареєстровані лише при застосуванні дріжджів в концентрації 0,25 г/л.
Keywords: каротиноїди; біоінкапсуляція; Daphnia magna; кормовий субстрат; Rhodotorula minuta