Особливості зображення природи молодшими школярами на уроках образотворчого мистецтва - Дудчак, Анна Віталіївна (My University, 2024)
У магістерському дослідженні розкрито особливості зображення природи молодшими школярами на уроках образотворчого мистецтва. Мету образотворчого мистецтва можна визначити як формування потреб і здібностей до образотворчої діяльності у процесі художнього осмислення світу. Здійснено аналіз актуальності проблеми зображення природи на уроках образотворчого мистецтва. Визначено вікові особливості зображення природи молодшими школярами. Охарактеризовано пейзаж як жанр зображення природи на уроках образотворчого мистецтва. Художній пейзаж містить різні види природи, відбиває особливості сприймання природи. У роботі проведено констатувальне дослідження стану організації практичної діяльності із зображення природи молодшими школярами на уроках образотворчого мистецтва. Обґрунтовано композиційні та колористичні засоби виразності у зображенні природи на уроках образотворчого мистецтва. Розкрито використання методів, прийомів і практичних вправ у процесі зображення природи на уроках образотворчого мистецтва. Застосування наочних методів, ілюстрування, педагогічного малюнку дозволяють збагачувати досвід учнів, розвивати їхню увагу, спостережливість. Практичні методи, ігрові та тренувальні вправи, забезпечують формування практичних вмінь і накопичення індивідуального досвіду художньої діяльності
Keywords: природа, зображення природи, пейзаж, образотворча діяльність, урок образотворчого мистецтва, засоби виразності у зображенні природи, практичні вправи.