Харасмент на робочому місці як вид дискримінації в сфері праці - Vakaryuk, Lyudmyla; Burka, Aliona (Ужгородський національний університет, 2025)
Стаття присвячена дослідженню особливого виду дискримінації в сфері праці – харасменту, який проявляється в різних сферах життя та є предметом дослідження представниками психології, соціології та юридичної науки. Прийнято вважати, що харасмент – це переслідування, сексуальні домагання, хоча насправді зміст цього терміну набагато ширший. В Україні особливо в останні роки темі сексуального насилля та домагань приділяється все більше уваги, особливо з боку ЗМІ, з’являється більше заяв про сексуальне насильство. Це свідчить про зміни в нормах суспільного життя, культурі сприйняття та ставлення суспільства до цієї проблеми. Відповідно потребують подальшої уваги дослідження причин гендерної дискримінації, різних форм харасменту на робочому місці та заходів по боротьбі з ним. У статті наголошується, що харасмент є проблемою глобального характеру, одним з проявів гендерної нерівності в сфері соціально-трудових відносин. Акцентується, що Україна на даному етапі суспільного розвитку перебуває на початку шляху затвердження ефективних заходів протидії харасменту в сфері праці. Наразі національне законодавство частково адаптоване до захисту працівників від сексуального насилля, домагань та інших протиправних дій на роботі. Доведено, що в Україні особи, потерпілі від сексуальних домагань на робочому місці, наділені юридичними інструментами захисту своїх прав та інтересів. Ці інструменти варіюються від подання уповноваженим суб’єктам скарг на сексуальні домагання і до притягнення винуватих осіб до кримінальної відповідальності. В той же час існуюча регламентація трудових відносин у сфері протидії сексуальному насильству та домаганням очевидно є недостатньо та потребує вдосконалення. В тому числі шляхом переймання міжнародних тенденцій вдосконалення трудових відносин, насамперед ратифікації Конвенції № 190, яка закріплює дієві механізми, які стануть доступні в державі-підписанті для запобігання, протидії харасменту та захисту працівників, які зазнали переслідувань. Крім того, доцільно проводити постійну просвітницьку роботу з населенням з тематики протидії харасменту для підвищення рівня правової та гендерної культури
Keywords: захист трудових прав; роботодавець; працівник; трудові правовідносини; дискримінація; переслідування; харасмент