ВЕНЧУРНЕ ФІНАНСУВАННЯ ЯК ЕФЕКТИВНИЙ ІНСТРУМЕНТ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ КРАЇНИ - Третякова, Олена Василівна; Харабара, Віолетта; Грешко, Роман Ігорович (Інвестиції:практика і досвід, 2020)
На сучасному етапі активізації інноваційних процесів потребує аргументування можливостей залучення усіх імовірних джерел фінансування інноваційних проєктів та їх диверсифікації з метою усунення ризиків. У зв'язку з цим розвиток венчурного інвестування має велике значення, оскільки забезпечує залучення в інноваційний сектор довгострокових фінансових ресурсів широкого кола інституційних та індивідуальних інвесторів для фінансування високо ризикових інноваційних проектів. У фінансовому середовищі механізму забезпечення інноваційної діяльності країн ЄС та США останні 30 років відбуваються значні зміни. Підвищення конкурентоспроможності національної економіки неможливе без розвитку інноваційного підприємництва, активізації інноваційної діяльності в усіх сферах життєдіяльності, що має забезпечити позитивні структурні зміни в економіці, усунути її технологічне відставання від провідних країн світу та надати поштовх до стабільного економічного розвитку. Можливість застосування нових фінансових інструментів активізації інноваційної діяльності в Україні дозволить частково вирішити проблеми, насамперед, малого й середнього бізнесу. Провідна роль в інвестуванні наукових досліджень і розробок поступово переходить від державного до приватного сектора. Створення й освоєння нових технологій з одночасною максимізацією прибутку з підвищеною долею ризику потребує співпраці з активними, досвідченими, стратегічно орієнтованими інституційними інвесторами. Венчурні капіталісти спеціалізуються саме на аналізі, доборі та управлінні технологічними інноваційними проєктами, погоджуються йти на виправданий ризик задля отримання доходу. В дослідженні розглядається сутність венчурного фінансування, питання організації венчурного фінансування, вплив ефективної організації венчурного фінансування на економіку країни та особливості організації венчурного фінансування в Україні. Також у статті розглянуто галузі вітчизняної економіки, в які було спрямовано найбільші обсяги інвестицій упродовж останніх років. Окреслено основні проблеми при здійсненні фінансування інноваційних проєктів на основі венчурного капіталу в Україні, запропоновано шляхи подолання їхнього вирішення.
VENTURE FINANCING AS AN EFFECTIVE TOOL OF INNOVATIVE DEVELOPMENT OF THE COUNTRY
Keywords: венчурне фінансування; венчурний капітал; венчурні фонди; інновації; інвестиції