Квазіфіскальні операції в секторі підприємств за державною участю як інструмент державного регулювання економіки - Ткачук, Ірина Ярославівна (My University, 2020)
Висвітлено підходи до трактування квазіфіскальних операцій як науковцями-теоретиками, так і авторитетними у цій сфері організаціями, що дало змогу узагальнити типові ознаки квазіфіскальних операцій в секторі підприємств з державною участю. З’ясовано передумови появи квазіфіскальних операцій в секторі підприємств з державною участю та інструменти їх впровадження. Обґрунтовано підхід до класифікації квазіфіскальних операцій у секторі підприємств за державною участю залежно від суб’єктів здійснення, впливу на бюджет сфери діяльності підприємств. Обґрунтовано негативні наслідки використання квазіфіскальних операцій у сфері підприємств із державною участю. Підсумовано, що, зважаючи на особливості здійснення даного виду операцій, держава повинна оцінювати наслідки їх застосування окремо для кожного випадку з урахуванням економічних, соціальних, політичних та інших факторів, притаманних країні.
Keywords: державне регулювання економіки, підприємства з державною участю, квазіфіскальні операції