Чулініна Р.О. Особливості формування регіональних моделей управління етнонаціональним розмаїттям в Україні: кваліфікаційна робота. Чернівці: ЧНУ ім. Ю. Федьковича, 2022. - Чулініна, Регіна Олександрівна (My University, 2022)
Кваліфікаційну роботу виконала студентка 2 курсу (рівень вищої освіти – другий (магістерський) спеціальності 052 Політологія, галузі знань 05 Соціальні та поведінкові науки факультету історії політології та державного управління Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Чулініна Регіна Олександрівна. Тема кваліфікаційної роботи: «Особливості формування регіональних моделей управління етнонаціональним розмаїттям в Україні». Науковий керівник – доктор політичних наук, професор Ротар Н. Ю. В кваліфікаційному дослідженні здійснено вивчення процесу становлення етнополічниного управління в Україні. Було проаналізовано українське законодавство у полі управління етнонаціональним різноманіттям. Для дослідження регіональних особливостей управління було обрано Чернівецьку, Закарпатську та Одеську області. У роботі розглядається важливість врахування рівня громадянської та етнічної ідентичності на еатапі розробки регіональних програм управління. Досліджується рівень громадянської консолідації та фактори, які впливають на її відсутність, а також її переваги та ризики, які собою несе нестійка консолідація нації. У дослідженні була спроба розгянути громадянську освіту як інструмент формування громадянської ідентичності, а також перспективи її застосування при розробці моделей етнонаціонального управління на регіональному рівні. The qualification work was performed by the 2nd year student (level of higher education – second (master’s) specialty 052 Political Science, field of knowledge 05 Social and Behavioral Sciences of the Faculty of History of Political Science and Public Administration of Yuriy Fedkovych Chernivtsi National University Chulinina Regina Oleksandrivna. Theme of qualification work: «Special features of the formation of regional models of ethnic diversity management in Ukraine». Supervisor – Doctor of political science, Professor Nataliia Rotar. In the qualification research the process of formation of ethno-political management in Ukraine was studied. Ukrainian legislation in the field of ethno-national diversity management was analyzed. Chernivtsi, Transcarpathian and Odesa regions were chosen to study the regional peculiarities of governance. The paper considers the importance of taking into account the level of civic and ethnic identity at the stage of development of regional management programs. The level of civic consolidation and the factors that influence its absence, as well as its benefits and risks of unsustainable consolidation of the nation are investigated. The study attempted to consider civic education as a tool for the formation of civic identity, as well as the prospects of its application in the development of models of ethno-national governance at the regional level.
Keywords: етнонаціональна політика, національні меншини, етнічне розмаїття, етнічна ідентичність, громадянська ідентичність, громадянська консолідація, регіональне управління, громадянська освіта. ethno-national policy, national minorities, ethnic diversity, ethnic identity, civic identity, civic consolidation, regional governance, civic education.