COVID-19 як імпульс для переосмислення мегатренду до глобалізації сучасного світопорядку - Nechaieva-Yuriichuk, Nataliia; Троян, Сергей (.Wydawnictwo Naukowe Wyższej Szkoły Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi, 2021)
Трансформації і системні зміни європейського і світового рівня на рубежі 1980-1990-х років кардинальним чином позначилися на глобалізації міжнародних відносин. Глобалізація міжнародних відносин, розмиття традиційних державних кордонів, створення потужних над/міждержавних інтеграційних просторів, піднесення ролі нетрадиційних (недержавних) міжнародних акторів, віртуалізація та діджиталізація дипломатії і навіть простору військових дій і переведення міждержавного та міжнародного силового протистояння у кіберпростір, парамілітаризація і парадипломатизація міжнародних відносин сутнісно видозмінили не тільки їх, але й увесь сучасний світопорядок.
Keywords: Covid-19, глобалізація, світопорядок, безпека