ПРАВОВІ ЧИННИКИ МАРКЕТИНГОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ: ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД ТА ПЕРСПЕКТИВИ ДЛЯ УКРАЇНИ. ВІСНИК Хмельницького національного університету. Серія: економічні науки. - Kovbas, Ihor (ВІСНИК Хмельницького національного університету, 2023)
Фундаментальний підхід до вивчення теоретичних питань та вирішення проблем є базисом для практичного застосування маркетингової діяльності в Україні. Статтю присвячено аналізу засад адміністративно-правового регулювання маркетингової діяльності з урахуванням зарубіжного досвіду. Автором приділено увагу започаткування та розвитку маркетингових шкіл як основи встановлення маркетингової діяльності. З’ясовано, що американська та європейські школи характеризуються значною багаторівневістю та ефективним поєднанням державного контролю із саморегулюванням. Досліджено конкуренцію в Україні як об’єкт адміністративно-правового забезпечення. Виділено заходи адміністративного характеру, які вживаються відповідними суб’єктами для належного здійснення адміністративно-правового забезпечення конкуренції в Європейському Союзі. Робиться спроба дати характеристику маркетингової інформації, розглядаються основні нормативно-правові акти в цій сфері та проблемні питання, що потребують законодавчого врегулювання. У роботі досліджено окремі питання теоретико-методологічного та правових основ інформаційних відносин в сфері надання рекламних послуг. Проаналізовано основні тенденції законодавчого регулювання рекламної діяльності в країнах Європейського Союзу. Приділено увагу системі захисту прав споживачів, зокрема акцентовано увагу на світовій практиці діяльності в даній сфері правовідносин. Встановлено, що адаптація національного законодавства, що регулює відносини в сфері маркетингової діяльності, повинна здійснюватися з врахуванням сучасних умов та запитів маркетингової індустрії. Здійснено оцінку діяльності органів, що входять у систему державного регулювання маркетингової індустрії. Аналіз нормативно-правового забезпечення маркетингової діяльності в Україні дозволив встановити, що основні проблеми законодавчої основи пов’язані з недосконалістю понятійно-термінологічного апарату, недостатньо чіткою визначеністю адміністративного-правового впливу на суб’єктів, які здійснюють маркетингову діяльність, фрагментарність повноважень контролюючих органів, відсутності законодавчої основи для розвитку системи саморегулювання. На основі досліджених матеріалів було сформульовано висновки щодо вдосконалення адміністративно-правового регулювання маркетингової діяльності в напрямі гармонізації з європейським законодавством та розширення багатьох важливих трактувань і положень.
Keywords: маркетингова діяльність; адміністративно-правове регулювання; маркетингові комунікації; конкуренція; захист прав споживачів