Місце та роль Інтернету в комунікативному просторі країни - Чуйко, Галина (Чернівці: Чернівец. нац. ун-т, 2022)
Менше, ніж чверть століття тому люди читали книги, журнали, га¬зе¬ти та навіть лозунги, півстоліття раніше навіть організовувалися ха¬ти-читальні; тепер місце більшості друкованих видань (можливо, за ви¬нят¬ком оголошень, які радив обов’язково читати Остап Бендер) займає Ін¬тернет, і навіть бібліотеку дехто відвідує саме заради виходу в Ін¬тер¬нет (своєрідну «землю обітовану»). Сучасна людина живе, постійно спіл¬куючись, і навіть пандемія COVID-2019 не змогла це змінити, ли¬ше місце комунікації майже повністю перенеслось в Інтернет, який слу¬жить для неї потужним джерелом інформації: як в історичному кон¬те¬ксті, так і найновішої (і це стосується не лише новин), – та змен¬ши¬лась частина міжособистісного спілкування, глибокого та щирого. То¬ді як процес комунікації в Мережі, особливо на початковому етапі, не¬об¬хідно містить елементи самопрезентації, представлення користу¬вачам Інтернету себе, завершується ж він – створенням віртуального образу Я особистості та навіть віртуальної ідентичності. Причому час перебування людини в Інтернеті поступово збільшується через зростання числа завдань / проблем, які можна вирішити он-лайн, і якщо людина не «переселилася» в Інтернет-простір за час карантинної ізоляції практично повністю, то вона, принаймні, за крок від того, щоб зануритися у віртуальний світ, простір і час, забувши про існування реального. Тоді як час і можливість (а іноді – і бажання) спілкування офф-лайн поступово закономірно зменшується.