Будівельно–конструктивні ігри як засіб розвитку дрібної моторики дітей з мовленнєвими порушеннями - Мамаївська, Наталія Мирославівна (Чернівецький нац. ун-т імені Юрія Федьковича, 2025)
У кваліфікаційній роботі розглянуто поняття дрібної моторики та її роль у розвитку мовлення дітей дошкільного віку з порушеннями мовлення; описано психофізіологічні механізми моторного розвитку та особливості його формування у дітей з мовленнєвою патологією; визначено корекційно- розвивальні можливості будівельно-конструктивних ігор як ефективного засобу стимулювання моторики; доведено ефективність розробленої програми формування дрібної моторики в умовах логопедичної роботи; розроблено методичні рекомендації для педагогів і логопедів щодо впровадження конструктивної діяльності в освітній процес. Результати дослідження можуть бути використані в логопедичній практиці, роботі інклюзивних груп і під час підготовки майбутніх фахівців із спеціальної освіти.
Keywords: корекційно-розвивальна програма; логопедична робота; будівельно-конструктивні ігри; дошкільники; мовленнєві порушення; дрібна моторика