ОСОБЛИВОСТІ ПОКАЗНИКІВ ЕКСКУРСІЇ ОГРУДДЯ В СТУДЕНТІВ ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Каратєєва, С.Ю.; Слободян, О.М.; Мосейчук, Юрій; Лаврів, Л.; Байдюк, Микола; Гой, Р. (Буковинський державний медичний університет МОЗ України, 2021)
Аналіз результатів досліджень, проведених на 129 студентах першого та другого курсів закладів вищої освіти м. Чернівці, віком від 16 до 21 року, яких було розподілено на основну – 89 (69%) і контрольну групи – 40 (31%) шляхом визначення екскурсії огруддя (різниця між величинами окружності при максимальному вдиху і максимальному видиху, де високий – 10,0 і більше, середній – 5,0-9,9, низький – 4,9 і менше 10) із метою вивчення та аналізу показників екскурсії огруддя для подальшого застосування під час спортивного відбору, продемонстрував, що в студентів основної групи значно більша кількість осіб із високим рівнем екскурсії огруддя 30 (33,7%), на відміну від студентів контрольної гру- пи, де в студентів із високим рівнем рухливості огруддя було тільки – 5 (12,5%). І навпаки у студентів основної групи низький рівень екскурсії констатовано лише в 6 осіб (6,7%), у той час, як у контрольній групі цей показник становив 8 (20%). Також під час аналізу результатів дослідження, зокрема показників рухливості огруддя серед студентів основної групи, було з’ясовано, що високий рівень екскурсії зафіксовано в більшої кількості футболістів і волейболістів, однак менше цей рівень встановлено у тенісистів, баскетболістів і тих спортсменів, які займаються фітнесом і вільною боротьбою. Отже, результати екскурсії огруддя можна брати до уваги під час окреслення перспективи студентів у професійному спорті, зокрема спрямування спортсмена до конкретного виду спорту, а також у процесі вибору спеціальностей, які пов’язані з фізичною культурою та спортом, спортивних шкіл тощо.
Keywords: спортсмени, антропометрія, екскурсія огруддя