Вербальна репрезентація соціальних проблем сучасного англомовного суспільства (на матеріалі серіалу “Heartstopper”) - Підгородецька, Аліна Іванівна (My University, 2025)
Магістерська кваліфікаційна робота присвячена дослідженню особливостей вербальної репрезентації соціальних проблем у сучасному англомовному суспільстві на матеріалі телевізійного серіалу Heartstopper. У роботі розглядається телевізійний дискурс як важливе середовище відображення та формування соціальних цінностей, ідентичностей і суспільних настанов. Актуальність дослідження зумовлена зростаючою роллю медіадискурсу у висвітленні соціальних викликів сучасності, зокрема проблем соціальної та гендерної ідентичності, дискримінації, соціальної стигматизації, толерантності та прийняття різноманіття. Телевізійні серіали як популярна форма масової культури не лише відображають соціальні реалії, але й активно впливають на формування суспільної свідомості та мовних моделей поведінки. Метою дослідження є виявлення та аналіз мовних засобів вербальної репрезентації соціальних проблем у серіалі Heartstopper як відображення сучасного англомовного суспільства. Об’єктом дослідження є вербальна репрезентація соціальних проблем у сучасному англомовному медійному дискурсі. Предметом дослідження є лексико-семантичні, експресивно-оцінні та прагматичні особливості мовних засобів, що використовуються для репрезентації соціальних проблем у серіалі Heartstopper. Матеріалом дослідження слугували діалоги та монологи персонажів першого і другого сезонів серіалу Heartstopper (2022–2023 рр.). Методи дослідження зумовлені метою та завданнями роботи і включають контент-аналіз, дискурсивний аналіз, лексико-семантичний аналіз, кількісний аналіз та елементи фреймового аналізу. Застосування комплексу методів дало змогу виявити ключові соціальні проблеми, простежити особливості їх мовної репрезентації та оцінити прагматичний вплив на аудиторію. Наукова новизна роботи полягає у здійсненні комплексного аналізу вербальної репрезентації соціальних проблем у серіалі Heartstopper з урахуванням номінативного, експресивно-оцінного та прагматичного аспектів, а також у виявленні специфіки мовного конструювання соціальної та гендерної ідентичності в сучасному телевізійному дискурсі. Теоретичне значення дослідження полягає в поглибленні положень теорії медіадискурсу, соціального дискурсу та лінгвістичної репрезентації соціальних явищ. Практичне значення роботи полягає у можливості використання її результатів у викладанні соціолінгвістики, медіалінгвістики, дискурс-аналізу, а також у створенні навчальних і просвітницьких матеріалів, спрямованих на формування толерантності та соціальної інклюзії. Робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел і додатків. У першому розділі розглянуто теоретичні засади аналізу телевізійного дискурсу та проблеми соціальної ідентичності. Другий розділ присвячено аналізу вербалізації маскулінності та соціальних очікувань. У третьому розділі здійснено дискурс-аналіз соціальної ідентичності, процесів стереотипізації та становлення особистості в контексті серіалу Heartstopper.
Keywords: медіадискурс, вербальна репрезентація, соціальні проблеми, соціальна ідентичність, телевізійний дискурс, гендерна ідентичність, стереотипи, прагматика