Інтерпретована динамічна візуальна мова програмування (Scratch) - Melnychuk, Liliia; Luchko, Volodymyr; Perun, Galina (Чернівецький нац. ун-т, 2021)
Дисципліна «Інтерпретована динамічна візуальна мова програмування (Scratch)» читається для студентів спеціальностей Середня освіта (математика) та Середня освіта (інформатика). Тут вивчається програмне середовище Scratch, яке учні початкових та середніх класів закладів середньої освіти використовують на уроках інформатики при вивченні розділу «Алгоритми та програми». Виклад здійснюється в основному для версії Scratch 1.4, оскільки практично всі шкільні підручники 3-7-х класів орієнтовані на цю версію. Навчальний посібник написаний на основі лекцій та практичних занять, проведених в ЧНУ, і є спробою зібрати і упорядкувати відомості про програмне середовище Scratch та основні методи і прийоми створення проектів у ньому. Посібник складається із семи тем та індивідуальних завдань восьми практичних робіт. Виклад лекційного матеріалу проілюстрований більш ніж 45-ма розв’язаними прикладами, на основі яких можна вчитися програмувати у Scratch і виконувати практичні роботи. Крім цього, у посібнику є додатки про призначення всіх блоків-команд версії 1.4 та про нумерацію кольорів. При вивченні дисципліни рекомендується спочатку опрацьовувати теоретичний матеріал, апробуючи наведені там розв’язані приклади. Після цього виконувати відповідне завдання свого варіанту.
Interpreted dynamic visual programming language (Scratch)