Застосування інструментів штучного інтелекту при управлінні конкурентоспроможністю підприємства. - Вербівська, Людмила Василівна (Проблеми сучасних трансформацій. Серія: економіка та управління., 2023)
У статті досліджено можливість застосування інструментів штучного інтелекту при управління конкурентоспроможністю підприємства. Зазначено, що використання штучного інтелекту в управлінні підприємством є актуальною задачею. Відмічено, що використання штучного інтелекту може стати вирішальним чинником для досягнення успіху в умовах жорсткої конкуренції. Використання інструментарію та можливостей штучного інтелекту може сприяти адаптації підприємств до нових умов, ефективній реакції на стрімкі зміни на ринку та забезпеченню сталої конкурентоспроможності. В роботі було систематизовано основні процеси та функції управління конкурентоспроможністю підприємства. Зазначено, що впровадження сучасних інформаційних технологій, діджиталізація бізнес-процесів є обов’язковими умовами побудови конкурентоспроможного підприємства. Перехід на мікро рівні до цифрових технологій потребує впровадження діджиталізації управлінських процесів, запровадження сучасних цифрових технологій з метою підвищення конкурентоспроможності підприємства. Такою технологією є штучний інтелект. В статті було систематизовано основні аспекти штучного інтелекту та представлена характеристика основних його елементів. Підкреслено, що застосування штучного інтелекту управлінні конкурентоспроможністю підприємства може покращити процеси прийняття рішень, допомогти збільшити продуктивність та зменшити витрати, що, в свою чергу, веде до підвищення конкурентоспроможності підприємства. Запропоновано визначення системи управління конкурентоспроможністю підприємства, яка являє собою сукупність підсистеми управління, підсистеми забезпечення, процесів і методів, інструментів ШІ, необхідних для створення та впровадження умов, які сприятимуть формуванню конкурентних переваг підприємства в поточному або майбутньому бізнес-середовищі.
Вербівська Л.В. Застосування інструментів штучного інтелекту при управлінні конкурентоспроможністю підприємства. Проблеми сучасних трансформацій. Серія: економіка та управління. 2023. №10.
Keywords: конкурентоспроможність; управління; конкурентоспроможність підприємства; управління конкурентоспроможністю підприємства; штучний інтелект