ІНФОРМАЦІЙНО-ПРОСВІТНИЦЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ У СОЦІАЛЬНІЙ РОБОТІ ЩОДО ПРОФІЛАКТИКИ ДОМАШНЬОГО НАСИЛЬСТВА - Бринзила, Еріка Вадимівна (My University, 2024)
У кваліфікаційній роботі розкрито зміст, можливості та умови ефективності інформаційно-просвітницького підходу до профілактики домашнього насильства; за допомогою анкетування встановлено рівень обізнаності старшокласників щодо проблеми домашнього насильства. У першому розділі проаналізовано теоретичні підходи до розуміння поняття «домашнє насильство», його видів, особливостей прояву, причин та наслідків; висвітлено і схарактеризовано світовий та вітчизняний досвід із протидії насильству в сім’ї. У другому розділі розкрито суть та висвітлено можливості інформаційно-просвітницьких кампаній профілактики домашнього насильства; конкретизовано й концептуалізовано поняття, процес, засоби та умови підвищення обізнаності цільової аудиторії та населення в цілому щодо окресленої проблеми; представлено результати дослідження рівня обізнаності старшокласників щодо проблеми домашнього насильства (анкетування відбувалося в процесі проведення заходу соціального спрямування інформаційно-просвітницького характеру). У роботі визначено трендові теми та встановлено можливості для різних галузей, в т.ч. для соціальної роботи, низки всесвітньо відомих інформаційно-просвітницьких кампаній профілактики домашнього насильства, реалізовуваних в період з 2014 року і до нині діючих та актуальних.
Keywords: Домашнє насильство, гендерно обумовлене насильство (ГОН), постраждалий від насильства, протидія насильству, профілактика, інформаційно-просвітницькі кампанії.