Вплив громадської думки на безпекову архітектуру ЄС - Гаїна, Олександр Сергійович (My University, 2026)
Кваліфікаційну роботу присвячено дослідженню впливу громадської думки на трансформацію архітектури безпеки Європейського Союзу. У роботі проаналізовано теоретико-методологічні підходи до вивчення суспільних настроїв в умовах безпекового дискурсу крізь призму неоінституціоналізму. Виявлено ключові тенденції, динаміку та регіональні розбіжності у сприйнятті безпекових загроз громадянами країн ЄС. Досліджено офіційні позиції інституцій ЄС та держав-членів, зокрема положення «Білої книги з питань європейської оборони». Визначено характер кореляції між запитами європейського суспільства та рішеннями еліт. Окрему увагу приділено стратегічній ролі України як невід’ємного елемента колективної безпеки Європи.
Keywords: архітектура безпеки; Європейський Союз; громадська думка; стратегічна автономія; оборонна готовність; Україна