“Сни Едіпа” (2016): сучасна кінорецепція античного міфу про Едіпа. - Нікоряк, Наталія (Київ: Видавнича група "Наукові перспективи", 2025)
Стаття присвячена аналізу сучасної рецепції античного міфу про Едіпа у короткометражному художньому фільмі «Сни Едіпа» (2016) української режисерки Олени Єфименко. У фокусі дослідження – рецепція та візуальна інтерпретація класичного сюжету через призму психоаналітичних та інтертекстуальних стратегій. Підкреслено, що рецепція античних сюжетів у сучасній культурі є важливим напрямом літературознавчих досліджень, адже класичні наративи та образи не лише зберігають свою актуальність, а й набувають нових значень у змінених соціокультурних контекстах. Від трагедії Софокла до психоаналітичних концепцій З. Фройда, цей міф не лише викликає інтерес як літературна чи міфологічна конструкція, а й постає як метафора глибинних психологічних процесів, соціальних заборон та культурних травм. Зауважено, що міф про Едіпа, закладений у західну культурну традицію як парадигма пізнання, провини, фатуму та несвідомого, у фільмі набуває нових сенсів – особистісних, соціальних, квір-феміністичних. Підкреслено зміщення акценту з несвідомого на свідоме рішення героя, а також акцентовано на символічній трансформації архетипних мотивів, що дозволяє говорити про актуалізацію міфу в сучасному соціокультурному контексті. Осмислення архетипних мотивів батьковбивства й інцесту поєднується з авторською алюзійністю, символікою (біле простирадло, череп, вітер), розмитістю меж між сном і дійсністю, де сон функціонує як ключова наративна модель кінотексту. Інтерпретація Едіпового комплексу в межах фільму постає як метафоричне переосмислення родинної травми, дитячої самотності, втечі в уявний світ. Проаналізовано також філософські та художні перегуки/ інтертекстуальні апеляції до творчості Софокла, Шекспіра, Кальдерона, Рея Бредбері. Підкреслено, що «Сни Едіпа» є прикладом авторської рецепції античного матеріалу в українському кіно, де класичний міф служить основою для осмислення сучасних екзистенційних тем. Фільм може розглядатися як внесок у ширший контекст рецепції традиційних сюжетів та образів у сучасному українському мистецтві.
«THE DREAMS OF OEDIPUS» (2016): A MODERN CINEMATIC RECEPTION OF THE ANCIENT MYTH OF OEDIPUS
Keywords: «Сни Едіпа»; традиційні сюжети та образи (ТСО); рецепція; кіноінтерпретація; сновидіння; інтертекст; архетип